Information Covid-19- . Läs mer.

×

Vad är Stadsmissionen? Hur skulle du förklara vad ni gör för någon som är helt obekant?

Stadsmissionen är en fristående ideell organisation som grundades 1952 och sedan dess arbetar för att minska utsatthet och fattigdom i Göteborg. Vi bedriver i vår stiftelse socialt arbete finansierat av gåvor från privatpersoner, företag och Svenska kyrkan med särskilt fokus på att hjälpa människor i hemlöshet, socialt och ekonomiskt utsatta unga vuxna och barnfamiljer, människor med beroendeproblematik och/eller psykisk ohälsa samt äldre.

Allt vårt arbete vilar på professionell grund och inom organisationen arbetar många olika yrkeskategorier; socionomer, sjuksköterskor, kuratorer, läkare, behandlingsassistenter, jurister och så vidare. Utöver de cirka 250 anställda har vi lika många volontärer som delar med sig av sin erfarenhet och sina kunskaper och hjälper till att skapa trygghet och gemenskap på olika sätt.

Stadsmissionen arbetar både med akut hjälp – som att bjuda på ett mål mat, dela ut varma vinterkläder eller ge ekonomiskt stöd till barnfamiljer som har svårt att betala hyran – och långsiktigt stöd som att ge vägledning och hjälpa till med myndighetskontakter och erbjuda platser för arbetsträning och rehabilitering. Det som gör vår verksamhet unik är att vi alltid ser till individen och hennes behov och möjligheter och att det hos Stadsmissionen alltid finns en öppen dörr för den som har det svårt och inte har någonstans att ta vägen eller någon hand att hålla i.

Vid sidan om den gåvofinansierade stiftelsen finns även en avtalsfinansierad del som bedriver bland annat äldreboende, stödboende för människor med psykisk ohälsa och/eller missbruksproblematik, bostad först-verksamhet, avgiftningsklinik och särskilt stöd för utsatta kvinnor. Stadsmissionen har även 8 second hand-butiker.

Hur arbetar ni och hur ser en vanlig dag ut för er? Hur känns det att se resultat?

Hos Stadsmissionen finns inga vanliga dagar. Det ser alltid olika ut och vi har många olika verksamheter vilka arbetar på olika sätt. Till vår kyrka/café i Masthugget kommer varje dag omkring 200 människor för att hämta gratis bröd, äta ett mål lagad mat, värma sig och finna stöd och gemenskap. Här bedrivs också fantastisk kulturverksamhet där människor återfår glädje och tro på sig själva genom sång, musik och teater. På vår enhet för barn, unga och familjer på Drottninggatan hålls det kurser i stresshantering för ungdomar, vi erbjuder socialt och ekonomiskt stöd till familjer som har det svårt och ordnar mötesplatser, klädbytardagar, utflykter och ger samtalsstöd . Hos Stadsmissionens vägledning på Andra Långgatan kan människor som lever i hemlöshet få hjälp att påbörja vandringen mot en egen bostad och ett bättre liv.

Att se resultatet av det som alla fantastiska anställda och volontärer tack vare våra gåvogivare har möjlighet att göra är fantastiskt. Hos Stadsmissionen räddar vi liv varje dag. Och vi gör det genom att aldrig ge upp hoppet. Att se någon som levat på samhällets botten få ett eget hem, sluta missbruka, återfå kontakten med sin familj och hitta tillbaka till den individ han/hon en gång var är en ynnest.

Berätta lite om ert samarbete med Toyota Center Göteborg, hur började allting?

Samarbetet mellan Toyota Center Göteborg och Stadsmissionen började för nästan tio år sedan ett samarbete som har fortsatt och som på  olika sätt betyder jättemycket, säger Anette Tingets, ansvarig för företagssamarbeten och event, som varit med från start.

 

Hur är Toyota Center Göteborg som partner och vilken skillnad känner ni att samarbetet gör?

Som partner är Toyota Center Göteborg fantastiska. Genom att lojalt och engagerat stötta vår organisation under snart ett decennium har ni skapat trygghet för utsatta människor och möjlighet för Stadsmissionen att arbeta professionellt med långsiktigt förändringsarbete. Utan partners som Toyota, vilka på allvar vill göra skillnad i det lokalsamhälle där de finns och verkar, är det nästan omöjligt att ta sig an den problematik som uppstår när människor faller igenom samhällets skyddsnät. Tillsammans kan vi göra skillnad här i vår stad för de människor som går på samma gator som vi, men vars vardag är en helt annan, fortsätter Anette Tingets.

Vad skulle du rekommendera att man gör om man är nyfiken på och vill stötta ert arbete?

 Det finns många olika sätt att lära sig mer om Stadsmissionens arbete om man är nyfiken. På vår hemsida www.stadsmissionen.org kan man gå in och läsa om allt vi gör. Man kan också ta del av var Stadsmissionen står i olika frågor och vad vi vill göra föra att minska utsattheten i vår stad. Följ också gärna Göteborgs Stadsmission/GbgStadsmission på Facebook, Instagram och Twitter för att få ta del av bilder, berättelser och nyheter från vår organisation.

Vill man som privatperson stödja Stadsmissionen får man gärna Swisha en gåva till 90 01702 eller bli månadsgivare av ett fast belopp. Hur man blir månadsgivare kan man läsa om på hemsidan, som sådan får man också vår tidning två gånger om året där man kan läsa om allt vi gör.

Är man företag så är det bästa att bli företagspartner. Då tar man kontakt med Anette Tingests eller Jennie Elheim som är ansvariga för företagssamarbeten och tillsammans hittar man en nivå som passar och diskuterar hur stödet kan utformas på bästa sätt för att gynna båda parter. Det finns också möjlighet både för privatpersoner och anställda i partnerföretag att göra volontärarbete hos Stadsmissionen.

Vad är julklappsvagnen?

Julklappsvagnen är Göteborgs varmaste och härligaste julevent som återuppstod 2015 när Stadsmissionen och Spårvägssällskapet Ringlinjen återupptog en 100 år gammal idé om att åka runt i staden och samla in julklappar till människor i utsatthet. Efter bara fyra år har Julklappsvagnen blivit en uppskattad tradition bland göteborgarna som knyter samman staden, både geografiskt, historiskt och i hjärtat. Det ger människor och företag i staden en möjlighet att göra gott för utsatta barnfamiljer och fattiga äldre i sitt närområde och det ger oss alla en chans att visa att vi bryr oss om varandra och vill att Göteborg skall vara en stad där ingen lämnas utanför.

I år kör Julklappsvagnen sin runda lördagen den 1:e december. Start är vid Drottningtorget 11.30, där vagnen också går i mål 15.00. En vagn kommer att cirkulera i staden med längre stopp i Majorna, Valand, Wieselgrensplatsen, Härlanda och S:t Sigfrids plan. En vagn kommer att stå stationerad på Drottningtorget liksom vid dessa hållplatser kommer det att bjudas på julfika, härlig musik och annat trevligt.

På Julklappsvagnen finns även Stadsmissionens kändisambassadörer (bland annat Lasse Kronér, Glenn Hysén, Alexandra Zazzi, Hanna Ferm och Amanda Strand) som sprider julstämning och hjälper oss att ta emot alla gåvor. Förra året samlade vi på 3,5 timme in nästan en halv miljon i presentkort och penninggåvor och omkring 70 säckar med julklappar. Den generositet människor och företag i Göteborg visar är fantastisk. I år hoppas vi så klart på ännu mer, för desto bättre resultat, desto fler människor kan vi hjälpa att få en fin jul och desto fler barn slipper gå hungriga under lovet och kan vara ute och åka pulka med sina kompisar utan att frysa.

https://www.stadsmissionen.org/julklappsvagnen/

Vi är stolta över att vara silvervänner till Göteborgs Stadsmission och deras arbete för utsatta människor i vår stad. På det här sättet tar vi ett samhällsansvar och gör tillvaron lite lättare för dem som har det tuffast.

Genom att välja just Göteborgs Stadsmission vet vi att hjälpen verkligen kommer fram och gör nytta för någon behövande i Göteborgsregionen. Läs gärna mer om Göteborgs Stadsmissions arbete här: www.stadsmissionen.org

LÖPANDE NYHETER FRÅN GÖTEBORGS STADSMISSION

www.stadsmissionen.org

https://www.facebook.com/GbgStadsmission/