Sedan flera år tillbaka skänker vi varje jul 30.000 kr till Göteborgs Stadsmission för att vara med och förändra för barnfamiljer som lever i fattigdom.  För barnfamiljer som lever i fattigdom är julen extra tuff. Föräldrarna tvingas prioritera hårt och har inte alltid råd med ens det mest nödvändiga. Att få hjälp med kläder till barnen och en ordentlig måltid när ekonomin inte räcker till gör stor skillnad.

Under 2024 kommer vi fortsätta att låna ut en Toyota Proace Verso till deras verksamhet.

 

Vi har otroligt stor användning av bussen när vi i vårt arbete vill skapa guldkant för våra gäster. Många av våra gäster lever under lång tid med ganska tuffa levnadsförhållanden. När ni ger oss möjligheten att ha den här bussen kan vi skapa ljusglimtar i ett långvarigt mörker. Det gör vi på många sätt, till exempel att åka på olika utflykter och den används under vår lägervecka där vi erbjuder några av våra gäster en veckas paus i en vacker miljö några mil utanför Göteborg. Förra året innan jul använde vi den när en frisörsalong öppnade enbart för våra gäster så att de kunde få klippa sig och bli fina till jul. Vi har fått det erbjudandet även i år och med hjälp av bilen kan vi tacka ja. Den underlättar även praktiskt i en rad olika sammanhang när vi behöver förflytta både människor och saker. Till exempel när vi i panik måste åka och köpa något som har tagit slut så att verksamheten kan fortsätta som vanligt eller när vi måste hjälpa någon att söka vård eller annan hjälp. Vi är otroligt tacksamma för att ni vill hjälpa oss hjälpa våra gäster! “

 /Camilla Jonsson, samordnare Johanneskyrkan

Alla våra medarbetare packade sommarkassar.

Vi samlade våra medarbetare och Göteborgs Stadsmission och berättade om deras arbete. Vi fick veta hur de arbetar i sina olika deras verksamheter för att ge stöd till människor som lever i utsatthet i Göteborg.  Vi som företag är en viktig del med det stöd som vi ger genom att vara sk Företagsvän.

Tillsammans hjälptes vi åt att packa sommarkassar som ska delas ut till Göteborgs Stadsmissions verksamheter.  För vissa barn är sommarlovet alldeles för långt. Ökade priser på livsmedel, hygienartiklar och el slår särskilt hårt mot dessa barnfamiljer som redan lever på marginalen. En sommargåva som denna kan göra stor skillnad.  Våra medarbetarna visade ett fantastiskt fint engagemang när vi tillsammans såg till att fylla alla kassar.

Intervju med Jennie Elheim, insamlingchef Stadsmissionen Göteborg.

Vad är Stadsmissionen? Hur skulle du förklara vad ni gör för någon som är helt obekant?

Göteborgs Stadsmission finns för göteborgare som lever i hemlöshet, fattigdom och social utsatthet. Vi hjälper till med akuta insatser och stöd för människor att ta sig ur sin utsatta livssituation.
Våra akuta insatser handlar bland annat om att bjuda på mat, dela ut varma vinterkläder  och hygienartiklar. Vår verksamhet är igång 365 dagar om året, till oss är man alltid välkommen för att vila, äta och prata med någon.

Vi arbetar även med mer långsiktigt stöd som syftar till att hjälpa besökaren att förändra sin situation. Det kan handla om att hjälpa till med myndighetskontakter, att erbjuda familjestärkande aktiviteter, platser för arbetsträning och rehabilitering.

Vi driver även flera boenden med stöd, skyddat boende, en avgiftningsklinik och öppenvårdsmottagning, arbetsintegrationsverksamhet samt second hand-butiker.

 

Hur arbetar ni och hur ser en vanlig dag ut för er? Hur känns det att se resultat?

En vanlig dag kan se väldigt olika ut, beroende på verksamhet och tillfälle. I vår öppna verksamhet i S:t Johanneskyrkan i Masthugget möter vi tex runt 200 personer varje dag. Där delar vi ut bröd, serverar frukost, lunch och fika, erbjuder samtal och stöd.

Samtidigt arbetar våra vägledare med att tex följa med besökare till socialtjänsten, vårt familjestärkande team med att hjälpa till med att bygga upp ett socialt kontaktnät, erbjuda gratis aktiviteter och dela ut kläder, blöjor och annat som behövs.

Varje dag kommer någon ett steg längre på vägen mot en egen bostad, en stabil ekonomisk situation eller ett nyktert liv. Det gör vi tack vare stödet från er och många andra generösa göteborgare. Det är fantastiskt.

 

Berätta lite om ert samarbete med Toyota Center Göteborg. Vilken skillnad gör det stödet vi ger?

Toyota Center Göteborg har stöttat Göteborgs Stadsmission i många år nu, vilket har gjort och fortsätter att göra stor skillnad i många människors liv. Tack vare det långsiktiga engagemanget kan vi planera och genomföra viktiga insatser som hjälper och stöttar människor på vägen ur en utsatt livssituation. Att företag som Toyota Center Göteborg väljer att göra skillnad i sitt lokalsamhälle påverkar människors liv och samhället vi lever i, i en positiv riktning, fortsätter Jennie Elheim.

 

Vad skulle du rekommendera att man gör om man är nyfiken på och vill stötta ert arbete?

Vill man lära sig mer om fattigdom, hemlöshet och utsatthet och se hur vi arbetar: följ oss i sociala medier! Vi finns på Facebook (Göteborgs Stadsmission), Instagram (gbgstadsmission) och Linkedin (Göteborgs Stadsmission).

Vill man som privatperson stötta vårt arbete kan man tex swisha en gåva till 90 01 702, köpa ett fint gåvobevis i vår webshop eller bli månadsgivare. All information finns på www.stadsmissionen.org.

Som företag kan ni vara med och bidra genom att bli Göteborgsvän, Göteborgspartner eller Huvudpartner, läs gärna mer på: https://www.stadsmissionen.org/ge-stod/foretag/