Däck och fälg - bilens grundval

Bilens säkerhet, prestanda och komfort påverkas av vilka däck och fälgar du väljer. Så tveka inte att höra av dig om du behöver råd kring vilka däck och fälgar som är lämpligast för din bilmodell och dina behov.
Vi hjälper dig med allt som rör både däck och fälg. Vi hjälper dig att balansera hjulen och skiftar hjulparen när det är dags för vinter- eller sommardäck. Här kan du läsa om lagar och regler för vinterdäck.

Vill du veta mer om däck, fälgar och förvaring? 
Kontakta vår däckavdelning i Mölndal 031-7502470 eller Bäckebol 031-7252370.

 

Boka dina däck och fälgar direkt online, betala i butik.

Då måste du ha vinterdäck.

• Vinterdäck måste du använda 1 december – 31 mars.
• Dubbdäck får du använda 1 oktober – 15 april.

I Sverige har vi lag på vinterdäck. Vinterdäckreglerna, dubbade eller dubbfria, gäller i hela landet. Det finns vissa undantag från krav på vinterdäck. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida. 

Året runt-däck eller allrounddäck.

Är ett dubbfritt vinterdäck som ger sämre köregenskaper på sommaren.

Längre bromssträcka. Risk för vattenplaning. Snabbare slitage.

Kan ett däck bli för gammalt?

Däckets tillverkningsdatum anges på sidan av däcket med så kallad DOT-märkning. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 0520 vecka 5 2020. 

Däckets livslängd = däckets maximala ålder från att det tas i bruk.
Det är svårt att ange en specifik maximal livslängd för däck i bruk eftersom slitaget och åldringen beror på olika faktorer. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år, men i allmänhet slits däck ut mycket snabbare.
 

Mönsterdjup för sommardäck

Säkerhetsrekommendationen är minst 3 mm för sommardäck.  Sommardäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 1,6 mm

Mönsterdjup för vinterdäck

Säkerhetsrekommendationen är minst 5 mm för vinterdäck.  Vinterdäcken är olagliga när mönsterdjupet är under 3 mm vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

Rätt däcktryck

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra både för dig och din bil. Det höjer säkerheten, komforten och inte minst bidrar det till en lägre miljöpåverkan.

För lågt lufttryck ökar bränsleförbrukningen, förlänger bromssträckan och dessutom slits däcken ut snabbare.

Se instruktioner och filmer hur du släcker TPMS/TPWS lampan när du har skiftat dina hjul själv.

Däckleverantör

Vi hjälper dig gärna göra rätt val av däck. Vi arbetar med ledande leverantörer som Continental, Hankook, Michelin och Specialfälgar.

TIPS! Förvara däcken torrt, mörkt och svalt så håller de längre. Trava dem på hög, eller häng upp hjulen med fälgar. Tvätta bort smuts och vägsalt.

Däckhotell

Båda våra anläggningar erbjuder däckförvaring, i mån av plats. Är du intresserad av förvaring hör av dig till oss Mölndal 031-7502470 eller Bäckebol 031-7252370.

Fälgar

Från fabrik är din Toyota utrustad med originalfälgar, speciellt framtagna och utprovade för din bil. Vill du sedan hitta ett par nya fräscha fälgar till sommardäcken eller ha ett par kompletta vinterhjul, har vi ett brett utbud av originalfälgar att välja mellan. Samtliga av Toyotas originalfälgar har 3 års garanti avseende material- eller tillverkningsfel.

Hur väljer jag rätt däck?

En fråga de flesta ställer sig och det finns mycket att tänka på när man ska välja däck. Sedan några år tillbaka har EU infört en obligatorisk däckmärkning som visar däckens bränsleeffektivitet, våtgrepp (bromsförmåga) och bullernivå. Det gör det enklare för dig att jämföra olika däck och välja däck utifrån däckens egenskaper. En bra riktlinje är att man får vad man betalar för.

Tre saker du bör tänka på – kvalitet, klimat och körsätt.

Snåla inte på säkerheten när du köper nya däck. Däcken är en viktig säkerhetsutrustning och bilens enda kontakt med vägen. Väljer du däck utefter kvalitet, klimat och körsätt så är du redan en bra bit på väg.

Kvalitet för bästa säkerhet.

Däck av hög kvalitet minskar både bromssträckan och bränsleförbrukningen. Men alla däck har olika egenskaper. Mjukare gummi ger bättre väggrepp men slits snabbare. Styvare stomme ger bra stabilitet men sämre komfort eftersom man känner av vägens ojämnheter mer. Tänk därför igenom vilka egenskaper du värdesätter allra mest.

Klimatet ställer höga krav.

Vårt nordiska, och mycket varierande, klimat ställer höga krav på däcken. Regn ökar risken för vattenplaning, samtidigt som sikten minskar dramatiskt. Och på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag. Särskilt på vintern sätter vädret däcken på prov. Välj därför däck utefter det väglag du mestadels kör på – vått, torrt, slask, is eller snö. Och se till att ta det vackert oavsett väder!

Välj utefter körsätt.

Ligger du länge på landsväg? Eller växlar du mellan motorväg och att sitta still i stadstrafiken? Ditt körsätt avgör val av däck. Kör du långa sträckor kan det vara skönt med ett däck som ger bästa möjliga komfort. Ett däck med bra rullmotstånd minskar både bränsleförbrukningen och påverkan på miljön. Kör du mycket i trafikerade miljöer bör du välja ett däck med den bästa bromssträckan. Och givetvis är däck med lång livslängd alltid värdefullt.

Boka dina däck och fälgar direkt online, betala i butik.

Fyll i formuläret för att komma i kontakt med vår däckservice.

Förnamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt förnamn
Efternamn validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt efternamn
Telefon validation-icon validation-icon Var god ange ett giltigt telefonnummer
E-post validation-icon validation-icon Var god ange en giltig e-postadress
Välj en anläggning
Välj ett ärende
Välj ett ärende
Ange registreringsnummer validation-icon validation-icon Regnummer ska vara sex tecken utan mellanslag
Meddelande Var god ange ett meddelande
Godkänn integritetspolicyn

Begäran misslyckades, se till att alla obligatoriska fält är ifyllda och skicka igen.

success-icon
Ditt meddelande har skickats