Tips inför vintern

I takt med att dagarna blir både kortare och kallare bjuder väglaget på allt större utmaningar och säkerheten blir än viktigare. Gör en hälsokontroll av din bil med hjälp av våra tips!

 • Lys upp i mörkret.
  Den mörka årstiden gör det extra svårt att urskilja vilken typ av fordon du möter. Ännu värre blir det om medtrafikanten bara har ett ljus. Har en lampa gått är sannolikheten stor att även den andra snart slocknar, därför rekommenderar vi att byta ljus parvis.
 • Bra sikt med ren ruta.
  Vintervädret ställer också större krav på din vindruta och under vintern får vindrutetorkarna jobba för fullt, torkarbladen slits därför snabbare. Se till att du har fyllt på ordentligt med spolarvätska och var extra noga med att kontrollera och byta dina torkarblad vid behov.
 • På med vinterdäcken.
  Dubbdäck är tillåtna från 1 oktober till 15 april. Från 1 december till 31 mars är vinterdäck lagstadgat om vinterväglag råder. Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 3 mm men för ett säkert väggrepp rekommenderas 5 mm. Bra däck är en billig investering i din och dina passagerares säkerhet.
 • Spade och reflexväst.
  När snön vräker ner är det bra med extra utrustning i bilen. Se över standardutrustningen inför vintern: spade, skrapa, snöborste, reflexväst. Allt går att hitta i våra butiker antingen i Mölndal eller Bäckebol.
 • Fyll på glykol och spolarvätska som tål låga temperaturer.
  Motorn kräver tillräcklig mängd glykol i kylarvattnet för att klara de riktigt låga temperaturerna.
 • Kolla upp vad bilen har för giltig assistans och skiljer denna sig något om du befinner dig i Sverige med bilen eller Europa.