10 tips för svampplockaren

  1. Planera svamppromenaden i förväg. Ha med en korg och en svampkniv (kniv med borste). Plocka svampen i en korg, aldrig i plastpåse.
    Svampen är väldigt känslig och det kan börja växa bakterier och larver i en tät plastpåse, dessutom blir svampen lättare mosad i en plastpåse.
  2. Grovrensa svamparna i skogen. Plocka bara fräsch och fast svamp.
  3. Plocka mellanstora svampar . Låt de minsta och största exemplaren stå. De små behöver växa på sig (dem får du ta på nästa svamppromenad) och de stora kan vara angripna av insekter.
  4. Planera även in efterarbetet . Svamp är som sagt känsligt och behöver tas om hand direkt efter plockningen. Maximalt klarar de att stå i kylskåp några timmar. Tänk på att det ofta blir väldigt varmt i bagageluckan, något svampen inte mår bra av.
  5. Finrensa och skär i mindre bitar . Svamp som ska ätas direkt finrensas och skärs i mindre bitar, låt svampens fukt koka in och tillsätt sedan, smör, grädde eller olivolja och krydda med salt. Ska svampen sparas ska inget fett tillsättas. Vid torkning: Skär svampen i tunna skivor och torka i särskild svamptork eller på exempelvis ett myggnät med god ventilation. Det viktiga är att processen är kort så att svampen inte börjar mögla. Ät aldrig skogssvamp som inte är tillagad.
  6. Var säker på det du plockar. I svampskogen gäller regeln ”hellre fälla än fria” så plocka bara det du är säker på vad det är.
  7. Undvik vita svampar med vita skivor . Detsamma gäller bruna svampar med bruna skivor. Med den tumregeln slipper du de allra giftigaste svamparna.
  8. Gå en svampkurs. För att lära sig olika svampsorter kan det vara klokt att anmäla sig till en svampkurs.
  9. Läs ”De farligaste giftsvamparna i Sverige” . Broschyren kan laddas ner här och finns på 29 olika språk.
  10. Ha respekt för svampar. Varje år inträffar förgiftningsfall. Det känns inte på smaken om en svamp är giftig eller inte.